Publicitate

04 mai 2018

Poștalionul de Mai

Nu bine am început luna Mai cu creșterea tarifelor la corespondența internă, că o nouă știre ne-a lovit ca o bombă! Începând cu 2 iunie cresc nesimțit de mult tarifele la corespondența internațională. Creșterea galopantă de la 3,50 lei la 5 lei pentru serviciul neprioritar în prima treaptă de greutate și de la 4 lei la 7 lei în serviciul prioritar se poate observa și din imagine (click pentru mărire). În urmă cu ceva timp citeam ce se ascunde în spatele creșterilor tarifare la Poșta Română. Cică aceste tarife ar fi doar o cotă parte din prețul real al transportului unei scrisori, diferența până la prețul real fiind de fapt protecție socială pe care Poșta o plătește din alte segmente ale activității sale. De exemplu, la aceea vreme, pentru o scrisoare trimisă din străinătate, statul din care vine scrisoarea în România și distribuită de poștașii români destinatarului, plătește poștei române 80% din tariful unei scrisori interne. Pentru o scrisoare din România într-o țară străină, poșta română plătește poștei din acea țară 80% din tariful ei intern. Așa prevedeau acordurile internaționale. Ceea ce nu sunt singur acum e dacă acest procent mai e același sau a suferit modificări.
În ceea ce privește restrângerea treptelor de greutate, doamna Marilena Dilea, din partea Poștei Române, vine cu următoarele clarificări: 
Restrângerea treptelor de greutate de la 7 trepte la 5 trepte, pentru trimiterile de corespondență interne și internationale, s-a făcut motivat de:
· diferențele insensibile/nesemnificative de cost între treptele de greutate;
· alinierea la structura țărilor din UE (ex. Franța și Italia au 5 respectiv 3 trepte de greutate pentru corespondență);
· simplificarea evidențelor privind numărul de trimiteri în structură”.
Cum se pregătește Romfilatelia pentru noile tarife care au început să apară? Doar în luna aprilie a pus în circulație patru emisiuni de timbre (în luna mai așteptăm alte cinci) compuse din 11 mărci poștale. Nominalele puse în circulație au fost de 3,50 lei (8.000 timbre), 4 lei (totalizând 23.200 timbre), 4,50 lei (totalizând 17.600 timbre), 8 lei (însumând 16.000 timbre), 12 lei (3.200 timbre) și 16 lei (cu un total de 8.300 timbre). Aceste tiraje sunt cele comandate de C.N. Poșta Română pentru uzul poștal.
Sunt curios cu ce nominale ne vor servi luna aceasta, și dacă vreuna dintre ele va satisface în mod direct noile tarife aprobate pentru trimiterile poștale.
Înainte de a încheia vreau să reamintesc oficiantelor de la ghișeele poștale unde se aplică ștampile omagiale: revedeți și luați aminte prevederile instrucțiunii 103/2132/25.07.2006! Acolo este prevăzut, printre altele, și următoarea menționare: „Pe trimiterile ale căror timbre vor fi obliterate cu ștampila de zi omagială și care circulă în sistemul poștal, se aplică și ștampila de zi poștală, astfel încât impresiunea acesteia să nu se suprapună peste impresiunea ștampilei de zi omagiale.” Aviz celor de la Reșița Tranzit (un exemplu în imaginea din stânga) și Baia Mare 1 care anul acesta au distrus numeroase piese filatelice prin nerespectatrea acestei instrucțiuni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate